Кількість
|
Вартість
|
||
|
Афганський казан-скороварка Rashko Baba з бічними ручками об`ємом 12 літрів комбінований алюміній
Афганський казан-скороварка від відомого виробника Rashko Baba - різновид каструлі, що герметично закривається кришкою. Завдяки такій кришці при роботі у внутрішньому об`ємі афганського казана утворюється підвищений тиск, який призводить до зростання температури кипіння води. У результаті цього продукти готуються при більш високій температурі, ніж у звичайній каструлі або мультиварці. Це призводить до значного скорочення часу приготування. Так як їжа не окислюється на повітрі під впливом тепла, то зберігається яскравий колір приготованих овочів.
Афганський казан - це прототип звичайної скороварки, національний афганський посуд із багатовіковою історією. Методи виготовлення його практично не змінилися. Це алюмінієве лиття, яке потім майже вручну обробляється, шліфується та полірується. Можна сказати - це річ з минулого, яка розрахована на дуже довгий термін експлуатації. З функціональних переваг: можливість використання в похідних умовах, час приготування м'яса, наприклад, 20-30 хвилин. Смак страв в афганському казані інший, так як страви готуються в закритій ємності при великому тиску (температурі кипіння). При готуванні на плиті таких страв як, наприклад, холодець, час варіння зменшується в рази, а це економія того ж самого газу. І останнє! Ця річ несе в собі якусь дуже позитивну енергетику, і це відразу відчувається.
Афганський казан зроблений із алюмінію, але з товстим дном і товстими стінками, відполірованими до блиску.
По суті, афганський казан – це потужна скороварка, яка, на відміну від звичайних каструль, за рахунок товстих стінок і округлої форми, може тримати високий тиск. Але на відміну від скороварок, товщина стінок афганського казана 8-12 мм у різних місцях, тоді як у скороварки – фольга в 1 мм.
Кришка такого казана закручується дуже щільно, за рахунок чого всередині посуду утворюється високий тиск і температура.
Афганський казан Рашко Баба - посуд багатофункціональний - готувати в ньому можна не тільки при високому тиску, щільно закрутивши кришку, а й як у звичайному казані з відкритою кришкою.
Дуже важливо для власників сучасних плит!!! Дно казанів шорстке, а це значить, що на склокерамічних поверхнях плит Ви готувати не зможете, щоб не пошкодити варильну поверхню.
ПРАВИЛА ВИКОРИСТАННЯ. ЗАПОБІЖНІ ЗАХОДИ
При експлуатації афганського казана слід дотримуватися певних правил:
- Інтенсивність нагріву. Не слід залишати інтенсивний жар на тривалий час. Відкритий вогонь краще зменшувати в процесі приготування, із вогню можна періодично знімати на півхвилини. Відстежити рівень нагріву можна за кількістю пари – вона повинна виходити помірно. Якщо пари стає занадто багато, краще підняти аварійний клапан або дати казанку охолонути, зменшити жар, потім можна знову продовжити приготування. Зменшують вогонь відразу після закипання.
- Як накрити казан кришкою. Не рекомендується закручувати фіксуючу гвинтову ручку до кінця. Достатньо злегка притиснути нею кришку, щоб направити пару в спеціальні отвори та не допустити витоку по периметру.
- Відкривання кришки. Перш ніж відкрити кришку в процесі приготування та після завершення процесу, необхідно зняти посуд із вогню на 1-2 хвилини. Цю операцію можна зробити тільки після того, як пара заспокоїться, перестане виходити з клапанів. На плиті можна просто зменшити вогонь до мінімуму на аналогічний час.
- Постійний контроль. Казан краще не залишати без нагляду. Страви готуються швидко, спостереження не займуть багато часу. Бачити кількість пари необхідно для своєчасного коригування нагріву, щоб уникнути вибуху.
- Правильне заповнення. Афганські казанки ніколи не заповнюють «під зав'язку». Слід візуально розділити об`єм на 3 частини та залишити верхню вільною. В іншому випадку шматочки їжі можуть перекрити парові отвори й клапани, рідина викіпатиме назовні.
Як підготувати афганський казан до першого використання
Новий афганський казан потрібно попередньо зібрати, прикрутивши всі деталі до кришки згідно прикладеної інструкції.
1. Ручку прикручуємо на місце.
2. Всі клапани для стравлювання пари одягаємо на відвідні трубки таким чином, щоб вони вільно рухалися вгору-вниз і по колу. Їх призначення - стравлювати зайву пару через крихітні отвори. Якщо пара не буде вільно виходити з казанка при кипінні, може статися велика неприємність: кришку зірве. Фактично в наших руках мініпаровий котел із тиском пари в одну-дві атмосфери. Повірте, навіть 1 кг тиску пари на квадратний сантиметр поверхні – це велика руйнівна сила. Тому переконайтеся, що ніщо не заважає клапанам обертатися та підніматися-опускатися. Крім того, подивіться, щоб отвори для стравлювання пари нічим не забилися. Це можна зробити звичайною голкою для шиття.
3. Клапани для стравлювання пари повинні крутитися навколо своєї осі та мати вільний хід верх-вниз у межах проточеного паза на відвідних трубках. Цю проточку гарно видно на трубочках кришки.
4. Запобіжний клапан вже вмонтований у кришку казанка та його чіпати не треба. Він спрацює, якщо клапани для стравлювання пари з якоїсь причини не спрацювали та тиск пари всередині казанка став критичним. У цьому випадку плавка вставка розплавиться та пара безперешкодно вийде з закритого казана назовні. Так забезпечується техніка безпеки при неправильній експлуатації або в непередбачених випадках.
Першим ділом миємо казанок і кришку зсередини та зовні губкою з розчином для миття посуду .
Наповнюємо казанок водою на дві третини об`єму та ставимо на вогонь. Після того, як клапани почнуть стравлювати пару, кип'ятимо на повільному вогні ще 20 хвилин. Знімаємо афганський казанок із вогню або просто вимикаємо газ і чекаємо, коли вода в ньому охолоне. У цей час пара виходить із клапанів, поки всередині зовсім не припиниться кипіння.
Можна прискорити процес стравлювання пари, обережно піднявши один із клапанів. Однак слід мати на увазі, що Ви самі та Ваша рука повинні знаходиться на деякому віддаленні від виходу пари, щоб уникнути опіків. В якості підручного інструмента можна використовувати ложку, виделку, ніж або дерев'яну паличку. Варто трохи підняти ними клапан, і вихід пари прискориться, пара швидше вийде з середини казанка й кришку можна буде легко відкрити та злити окріп.
Увага! До того часу, поки вся пара не вийде з афганського казана, не можна намагатися підняти кришку. Вона міцно тримається внутрішнім тиском і силові спроби її віддерти призведуть до нещасного випадку. Дочекайтеся, поки пара не перестане виходити через клапани, відкрутіть гвинт і кришка сама легко підніметься.
Оскільки афганський казан не чавунний, а алюмінієвий, тобто зроблений не з такого пористого металу, як чавун, процес обпалювання з олією можна пропустити.
Але, оскільки виробник рекомендує, робимо наступним чином:
1. Всередину казанка наливаємо невелику кількість будь-якої рослинної олії (наприклад, на 5 літровий казан достатньо 100 гр).
2. Закладаємо пару сирих цибулин, нарізаних кубиками або півкільцями.
3. Кип'ятимо хвилин 10. Знімаємо з вогню й покатаємо по столу наш афганський казан таким чином, щоб посмажена та просочена олією цибуля торкнулася всієї внутрішньої поверхні казанка, включно з його верхом.
4. Після того, як пара вийшла, відкриваємо кришку й викидаємо відпрацьовану олійно-смажену цибулю. Вона виконала своє завдання, допомогла обробити стінки нового казанка і в їжу не придатна.
5. Протираємо сухою серветкою внутрішню поверхню від зайвої олії і вуаля! Наш новий афганський казан готовий до довгої та вірної служби.
СПОСОБИ ВИКОРИСТАННЯ
Казанок-скороварку можна використовувати різними способами:
- Як каструлю. Без кришки, змішавши продукти з водою, на вогні або вугіллі.
- Як сковорідку для смаження та тушкування. Налити олії на дно після розігріву, з кришкою або без, на сильному вогні.
- Як скороварку. Із щільно закрученою кришкою на середньому вогні, з додаванням води або у власному соку.
- Як казан. З кришкою або без, на повільному вогні або вугіллі без додавання води до отримання ефекту печеного м'яса/овочів.
Крім того, можна комбінувати кілька способів в одній страві. Наприклад, спочатку обсмажити цибулю та м'ясо, додати спеції, залити водою, закинути овочі та довести до готовності під кришкою на повільному вогні.
Найзручніше перемішувати продукти, якщо поставити казанок на землю під кутом близько 30 градусів. У такому положенні катати дно, тримаючись за ручку, буде простіше та безпечніше.
ХАРАКТЕРИСТИКИ
Виробник: Афганістан
Матеріал: алюміній суцільнолитий
Товщина стінок казана (мм): 8 - 12 мм у різних місцях
Об`єм (літри): 9,5 (об'єм завжди менший від заявленого виробником літражу, оскільки казан заповнюється на 2/3)
Діаметр дна (мм): 185
Товщина дна (мм): 12
Вага: 4,4 кг.
Бренд: Rashko Babа